top of page

3G therapie & coaching

U bent of kent iemand die graag een gedragsverandering wil doormaken, maar dit lukt niet alleen. 

Inleiding

In iedere lastige gebeurtenis bepalen je Gevoelens en Gedachten je Gedrag. Deze 3G's staan in een driehoeksverhouding met elkaar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze gedachten en de daarbij komende gevoelens bepalen ons gedrag, dus wat we doen.

Bijvoorbeeld: Je staat bij een groep mensen die praten over iets waar je niet zoveel vanaf weet. je gedachten kunnen zijn 'ik ben dom want ik begrijp het niet', je krijgt gevoelens van 'angst' en zal als gedrag je wat buiten de groep plaatsen en naar de achtergrond verdwijnen. 

Maar andersom geldt het ook, wat we denken en doen bepaald onze gevoelens.

Bijvoorbeeld: Je staat bij een groep mensen die praten over iets waar je niet zoveel vanaf weet. Je gedachten kunnen zijn 'ik ben dom want ik begrijp het niet' waardoor je naar de achtergrond verdwijnt. je hebt een gevoel van 'eenzaamheid' 

en als laatst wat we voelen en hoe we ons gedragen bepaald ook onze gedachten.  

Bijvoorbeeld: Je staat bij een groep mensen die praten over iets waar je niet zoveel vanaf weet. Je voelt je 'angstig' en trekt je terug, waardoor je kunt denken 'zie je wel, ik ben niets waard'.

Doel van de 3G therapie & coaching

Als we ons anders willen gedragen zullen we deze gedachten en gevoelens moeten onderzoeken en uitdagen om te bepalen wat nodig is voor een gedragsverandering. Daarvoor is deze 3G coaching en therapie. Als je in bovenstaande situatie zou kunnen denken 'ik luister goed want ik weet weinig van het onderwerp af' zul je je een stuk zelfverzekerder voelen. en als je vanuit de basis al zelfverzekerd bent kun je denken 'ik kan niet alles weten en kan hier alleen maar van leren'.

Werkwijze per therapeut

Psychomotorisch therapeut - Gevoelens

De Psychomotorisch therapeut zal zich vooral focussen op de gevoelens. Tijdens bewegingsactiviteiten zijn gevoelens makkelijk uit te dagen. Gevoelens van teleurstelling tijdens een wedstrijd, gevoelens van spanning in een lastige oefening, gevoelens van druk in een activiteit met een tijdslimiet, gevoelens van onzekerheid als een activiteit niet lukt. Door deze gevoelens op te roepen en te ervaren kunnen ze onderzocht worden en gekoppeld worden aan behoeften die nodig zijn om de gevoelens prettiger te maken. 

Lifecoach - Gedachten

De lifecoach kan de gedachten uitdagen middels Rationeel Emotieve Therapie (RET). Dit kunnen gedachten zijn uit gebeurtenissen die zijn voorgevallen in het dagelijks leven maar ook gedachten die voortgekomen zijn uit oefeningen bij de sessie met de psychomotorisch therapeut. Gedachten worden onderzocht en daar worden positieve gedachten tegenover gezet. Dit alles wordt getoetst aan de verschillende belangrijke levensgebieden zoals werk, relatie, familie, vrienden, etc. 

 

Door deze aanpak heb je alle belangrijke aspecten te pakken die nodig zijn voor gedragsverandering.  

Leerdoelen

Je kan je aanmelden voor de 3G therapie & coaching met veel verschillende hulpvragen, hieronder enkele voorbeelden

  • ik zou graag willen leren mijn grenzen aan te geven

  • ik voel me gespannen op mijn werk maar weet niet waardoor en wil dit onderzoeken

  • ik wordt snel boos en wil graag leren op een rustigere manier te reageren

  • ik wil graag mijn gedachten en gevoelens onderzoeken in situaties waarin ik niet tevreden ben over hoe ik handel 

  • ​ik zou me graag prettiger willen voelen in grote groepen
     

Opbouw van de therapie

U kunt zich aanmelden middels een aanmeldformulier en vragenlijst en wordt dan uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Bij deze kennismaking zijn een psychomotorisch therapeut en een lifecoach aanwezig maar kunt u desgewenst ook derden meenemen. 

Aan de hand van dit gesprek wordt gekeken of deze vorm van therapie passend is en worden er leerdoelen opgesteld. Deze leerdoelen worden gescoord met een cijfer om vooruitgang/terugval te kunnen monitoren tijdens evaluatie momenten.

De eerste behandeling zal plaatsvinden bij de psychomotorisch therapeut. Het is belangrijk om eerst de onbewuste, automatische patronen naar boven te krijgen. Eerst ervaren, dan kennis vergaren is de achterliggende gedachte. 

Daarna zal de lifecoach met u aan de slag gaan middels gespreksvoering.

De week erna volgt er een rustweek, om het geleerde thuis toe te passen en even rust te creëren om ook daadwerkelijk te gaan oefenen.

Voorgaande zal zich nog 2 keer herhalen in hetzelfde patroon. Na 9 weken met 3 behandelingen psychomotorische therapie, 3 keer een gesprek met de lifecoach en tussenliggend de rustweken zal er een evaluatie plaatsvinden. Bij deze evaluatie zijn beide behandelaren aanwezig, eventuele derden kunnen indien gewenst aansluiten. In de evaluatie wordt het traject besproken, wordt er gekeken wat de resultaten zijn in vergelijk met de score aan het begin en komt er een besluit over eventuele voortgang. Dit kan een vervolg zijn op bovenstaande, maar kan ook worden besloten bij één van beide behandelaren verder te gaan. Tevens kan deze evaluatie dienen ter afsluiting van dit traject.

Dossier

ControlNow werkt met een inzichtelijk cliëntendossier, dat betekend dat u te allen tijde inzage heeft in uw dossier. Zo kunt u thuis in alle rust nalezen wat we die dag besproken hebben en wat de conclusie was, plus de eventuele oefeningen om thuis mee aan de slag te gaan. 

Gedachten
Gevoelens
Gedrag
bottom of page