Psychomotorische
therapie 18-
Wat is psychomotorische kindertherapie?
​
Wat is er nou leuker dan lekker bewegen en tegelijkertijd
iets leren?! Bij psychomotorische therapie kan dat.
​
Psychomotorische therapie, afgekort PMT, is een vak-
therapie. Bij PMT biedt een psychomotorisch therapeut
bewegingsactiviteiten en oefeningen aan in een oefenzaal,
waarbij uw kind een bepaalde ervaring opdoet. Deze
ervaringen kunnen uw kind wellicht bekend voor komen maar kunnen ook nieuw zijn omdat dit normaal automatisch gebeurd. Soms is dit inzicht al helpend om bepaalde patronen inzichtelijk te maken en hiermee buiten de zaal te oefenen dit anders te doen. Soms gaan we op zoek naar een andere manier van handelen in die situaties.
​
Voorbeeld (dit is een voorbeeld op basis van een specifieke hulpvraag maar zal dus niet op iedereen van toepassing zijn)
We gaan een balspel doen tegen elkaar. De regels zijn uitgelegd en we gaan aan de gang. Als de therapeut zich niet aan de regels houdt, wat doe je dan? durf je hier iets van te zeggen? Als je er wel iets van zegt, gebeurd dit dan adequaat? Daarna verlies je wellicht wel het spel, kan je omgaan met verlies? En wat nou als de regels tussentijds ineens in jouw nadeel worden veranderd? Er zijn ontzettend veel observaties binnen een bewegingssituatie die vaak op dezelfde manier tot uiting komen in het dagelijks leven. Deze patronen worden inzichtelijk gemaakt, geoefend op een andere manier en herhaald.
Er wordt dus niet alleen gesproken over de problemen maar er wordt vooral wat aan gedaan. Je kan veel oefenen en door te oefenen kom je er steeds meer achter welke andere manier er bestaan van denken, voelen en handelen. Nieuw en adequater gedrag wordt aangeleerd. De problemen worden zoveel mogelijk opgelost en anders wordt er geleerd met de problemen om te gaan.
​​
Leerdoelen
​
Je kan bijvoorbeeld bij en psychomotorisch therapeut terecht als je vaak last hebt van opstootjes, je niet weet hoe je jezelf in moet houden, je moeilijk contact kan leggen met leeftijdsgenoten, je niet weerbaar bent op school, als je het moeilijk vind om te gaan met emoties, het moeilijk vind emoties te herkennen bij jezelf, niet goed weet wie je bent en waar je staat, enzovoorts.
​
Voor wie?
​
ControlNow biedt individueel psychomotorische therapie of in groepsverband. (Bij groepsverband moeten er op dat moment wel genoeg aanmeldingen zijn met één specifieke problematiek om te kunnen starten.) Op psychisch gebied zijn er vrijwel geen contra-indicaties voor psychomotorische therapie waardoor je vrijwel altijd bij een psychomotorisch therapeut terecht kan.
Bij psychomotorische kindertherapie kan je terecht van 4 jaar tot 18 jaar.
Ook mensen met een psychische diagnose kunnen terecht bij een psychomotorisch therapeut om te leren omgaan met hun beperking. Denk hierbij aan autisme, ADHD, stress stoornissen, enzovoorts.
​
Dossier
​
ControlNow werkt met een inzichtelijk cliëntendossier. Dat betekend dat u als ouder inzage heeft in de aantekeningen van een behandeling, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er wordt gedaan, besproken en wat de conclusie was van die dag met eventuele oefeningen voor thuis. Zo kan de transfer van de therapieruimte naar huis zo optimaal mogelijk plaatsvinden. Mocht het niet gewenst zijn om het dossier open te zetten, bijvoorbeeld omdat uw kind zich niet meer veilig zou voelen alles te delen, dan kan er ook voor gekozen worden het dossier niet open te zetten.
​
Vergoeding
Psychomotorische therapie wordt soms (deels) vergoed vanuit de aanvullende pakketten. Kijk dan bij uw zorgverzekeraar onder het kopje 'alternatieve therapie' om te zien welke vergoeding u krijgt voor uw kind.
ControlNow heeft tevens een contract met de volgende 12 gemeenten:
Borne, Hengelo, Enschede, Dinkelland, Oldenzaal, Haaksbergen, Hellendoorn, Losser, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden.
Mocht u in één van deze gemeenten wonen, dan kunt u wellicht de kosten vergoed krijgen. Dit kan als u al bekend bent bij een jeugdconsulent van de gemeente of via een verwijzing van de huisarts. Voor meer informatie, vraag uw therapeut.