top of page

Toegepaste psychologie

Wat is toegepaste psychologie?

Bij toegepaste psychologie ligt de expertise op het gedrag van mensen van jong tot oud. Een toegepast psycholoog is hbo geschoold waarbij de aandacht voornamelijk ligt op het toepassen van opgedane kennis in de praktijk met praktische handvatten. Een wo geschoolde psycholoog is wetenschappelijk opgeleid en werkt meer vanuit onderzoek en literatuur.

 

Bij toegepaste psychologie gaat het om bewustwording, wat drijft iemand om bepaald gedrag te vertonen en wat het gevolg is van het gedrag. Gespreksvoering over de huidige situatie (met allerlei bijbehorende (geconditioneerde) overtuigingen, gedachten, gevoelens en handelen) en de gewenste situatie is de basis bij toegepaste psychologie waarbij ingegaan wordt op de hulpvraag van de cliënt. In het dagelijks leven gaat er veel op de automatische piloot en ben je zelf niet altijd bewust van wat je doet en waarom. Dit proberen we inzichtelijk te maken tijdens de sessies waarna we het gaan hebben over hoe de cliënt anders kan reageren op en in situaties. Daarnaast wordt aandacht besteed aan psycho educatie met informatie over het brein, wat gebeurt er in je brein en je lijf als je iets wil veranderen in je leven. Aan de hand van verschillende methoden wordt dit beeldend uitgelegd, waarbij het niet alleen bij praten blijft.

 

De sessies bij een toegepast psycholoog kunnen in overleg met de therapeut bij u thuis plaatsvinden of bij de praktijk van Control Now. 

​​​

Leerdoelen

Je kan bij een toegepaste psycholoog terecht als je merkt dat er iets in je leven niet helemaal lekker loopt, je graag inzichten en handvatten zou willen om een verandering aan te brengen in je huidige situatie. Het kan zijn dat je vaak dezelfde problemen tegenkomt, je je futloos voelt, niet goed weet hoe om te gaan met emoties, je niet goed weet wie je bent of waar je staat, je een burn-out hebt of dreigt uit te vallen, je weerbaarder wilt worden, etc. Wanneer je wilt weten of toegepaste psychologie bij je past kan er altijd een gesprek plaatsvinden waarbij je kunt afwegen of deze vorm van behandeling bij je past. 

 

Voor wie?

ControlNow biedt individuele toegepaste psychologie en psychomotorische gezinstherapie aan waar toegepaste psychologie een onderdeel van is. Op psychisch gebied zijn er vrijwel geen contra-indicaties voor toegepaste psychologie waardoor je vrijwel altijd bij een toegepast psycholoog terecht kan en in elke leeftijdscategorie.

 

Ook mensen met een psychische diagnose kunnen terecht bij een toegepast psycholoog om te leren omgaan met hun beperking. Denk hierbij aan autisme, ADHD, stress stoornissen, PTSS etc.

Dossier

ControlNow werkt met een inzichtelijk cliëntendossier, dat betekent dat u te allen tijde inzage heeft in uw dossier. Zo kunt u thuis in alle rust nalezen wat we die dag besproken hebben en wat de conclusie was, plus de eventuele oefeningen om thuis mee aan de slag te gaan. 

 

Vergoeding

 

Toegepaste psychologie wordt op dit moment voor 18+ niet vergoed vanuit de aanvullende pakketten. Voor kinderen of jongeren onder de 18 jaar heeft ControlNow een contract met de volgende 12 gemeenten:

Borne, Hengelo, Enschede, Dinkelland, Oldenzaal, Haaksbergen, Hellendoorn, Losser, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden. 

Mocht u in één van deze gemeenten wonen, dan kunt u wellicht de kosten vergoed krijgen. Dit kan als u al bekend bent bij een jeugdconsulent van de gemeente of via een verwijzing van de huisarts. Voor meer informatie, vraag uw therapeut. 

bottom of page