top of page

Psychomotorische therapie 18+

Wat is psychomotorische therapie?

Psychomotorische therapie, afgekort PMT, is een vaktherapie. Bij PMT biedt een psychomotorisch therapeut bewegingsactiviteiten en oefeningen aan in een oefenzaal, waarbij u een bepaalde ervaring opdoet. Deze ervaringen kunnen u wellicht bekend voor komen maar kunnen ook nieuw voor u zijn omdat dit normaal automatisch gebeurd. Soms is het voldoende om het inzicht te krijgen in uw handelingen om hiermee buiten de zaal te oefenen. Soms gaan we op zoek naar een andere manier van handelen in die situatie. 

Voorbeeld (dit is een voorbeeld op basis van een specifieke hulpvraag maar zal dus niet op iedereen van toepassing zijn)

We doen een competitief spel, waarbij jij speelt op basis van je hartslag. Je frustreert je waardoor jouw hartslag te snel omgaat gaat en jij moet stoppen. Hoe ga je met deze situatie om? Ben je in staat je hartslag weer omlaag te krijgen zodat je sneller bij je doel bent? Kan je rekening houden met de situatie en temporiseren? We bespreken dit en doen het spel (meerdere malen) opnieuw, zodat je kan oefenen wat voor jou werkt.

 

Er wordt dus niet alleen gesproken over de problemen maar er wordt vooral wat aan gedaan. Je kan veel oefenen en door te oefenen kom je er steeds meer achter welke andere manier er bestaan van denken, voelen en handelen. Nieuw en adequater gedrag wordt aangeleerd. De problemen worden zoveel mogelijk opgelost en anders wordt er geleerd met de problemen om te gaan. 

Leerdoelen

Je kan dus bijvoorbeeld bij en psychomotorisch therapeut terecht als je vaak last hebt van opstootjes, je niet weet hoe je jezelf in moet houden, als je het moeilijk vind om om te gaan met emoties, het moeilijk vind emoties te herkennen bij jezelf, niet goed weet wie je bent en waar je staat, je in een burn-out zit of dreigt te raken, je weerbaarder moet worden, enzovoorts. 

Voor wie?

ControlNow biedt individueel psychomotorische therapie of in groepsverband. (Bij groepsverband moeten er op dat moment wel genoeg aanmeldingen zijn met één specifieke problematiek om te kunnen starten.) Op psychisch gebied zijn er vrijwel geen contra-indicaties voor psychomotorische therapie waardoor je vrijwel altijd bij een psychomotorisch therapeut terecht kan en in elke leeftijdscategorie.

 

Ook mensen met een psychische diagnose kunnen terecht bij een psychomotorisch therapeut om te leren omgaan met hun beperking. Denk hierbij aan autisme, ADHD, stress stoornissen, enzovoorts.

Dossier

ControlNow werkt met een inzichtelijk cliëntendossier, dat betekend dat u te allen tijde inzage heeft in uw dossier. Zo kunt u thuis in alle rust nalezen wat we die dag besproken hebben en wat de conclusie was, plus de eventuele oefeningen om thuis mee aan de slag te gaan. 

 

Vergoeding

 

Psychomotorische therapie wordt soms (deels) vergoed vanuit de aanvullende pakketten. Kijk bij uw zorgverzekeraar onder het kopje 'alternatieve therapie' om te zien welke vergoeding u krijgt. Voor psychomotorische therapie is geen verwijzing nodig van uw huisarts, u kunt zelf contact opnemen waarna een behandeling van start kan gaan. Dit maakt dat psychomotorische therapie laagdrempelig is. 

IMG_2177.HEIC
bottom of page