top of page

EMDR 18-

Wat houdt EMDR in? 

 

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is

een effectieve en wetenschappelijk onderbouwde behandel-

methodiek die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor

volwassenen met traumatische ervaringen. Echter, de

therapie is ook zeer geschikt voor kinderen die worstelen met

trauma's, angsten of andere emotionele problemen. Het doel

van EMDR bij kinderen is om hen te helpen niet verwerkte en onbewust vastzittende negatieve ervaringen te verwerken, zodat ze verder kunnen groeien en zich beter kunnen ontwikkelen.

 

Waarom EMDR voor Kinderen?

 

Kinderen kunnen net als volwassenen last hebben van trauma’s die hen in hun dagelijks leven belemmeren. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een ingrijpende gebeurtenis zoals een ongeluk, scheiding, verlies van een ouder, pesterijen op school of zelfs een medische ingreep. Trauma bij kinderen komt vaak tot uiting in gedragsproblemen, slaapproblemen, somberheid of teruggetrokken gedrag.

 

Omdat kinderen vaak niet goed in staat zijn om te praten over hun emoties of ervaringen, kan het voor hen lastig zijn om hun trauma’s te verwerken. EMDR biedt een effectieve oplossing, omdat het zich niet richt op praten over de gebeurtenis zelf, maar op het verwerken van de emotionele lading die aan de herinneringen verbonden is.

 

Hoe Werkt EMDR bij Kinderen?

 

EMDR voor kinderen werkt op een vergelijkbare manier als bij volwassenen, maar wordt aangepast aan hun ontwikkelingsniveau en specifieke behoeften. Tijdens de therapie wordt het kind gevraagd zich een trauma of vervelende gebeurtenis te herinneren, terwijl de therapeut bilaterale stimulatie toepast, zoals het maken van oogbewegingen van links naar rechts of het gebruik van geluiden of tikken die het kind volgt. Deze stimulatie helpt het brein de trauma’s beter te verwerken, waardoor de emotionele lading vermindert.

 

Voor jonge kinderen kan de therapie ook visueel of spelenderwijs worden ingezet. Zo kunnen bijvoorbeeld poppen of tekeningen gebruikt worden om het kind op een veilige manier te laten communiceren over wat hen dwarszit. Het proces is dus niet alleen effectief, maar ook laagdrempelig en kindvriendelijk.

 

De Effecten van EMDR bij Kinderen

 

Na het volgen van EMDR-therapie ervaren veel kinderen dat ze zich rustiger, gelukkiger en zelfverzekerder voelen. Ze zijn vaak beter in staat om met stressvolle of angstige situaties om te gaan, omdat de negatieve lading van hun trauma’s is verminderd. Het gedrag van kinderen verbetert vaak merkbaar, bijvoorbeeld door een afname van angst, boosheid of somberheid. Ze kunnen beter slapen, zich beter concentreren en hebben minder moeite met sociale interacties.

 

Bij sommige kinderen kunnen nieuwe, intense gevoelens naar boven komen tijdens de sessie. Dit is een normaal onderdeel van het verwerkingsproces en betekent vaak dat de therapie effectief is. Het is belangrijk dat ouders en therapeuten dit proces goed ondersteunen en het kind geruststellen.

 

Wanneer is EMDR Geschikt voor Kinderen?

 

EMDR kan voor kinderen een zeer waardevolle therapie zijn bij verschillende problemen, zoals:

 

- Trauma’s (bijvoorbeeld na een ongeluk, verlies of mishandeling)

- Angststoornissen (zoals sociale angst of faalangst)

- Slaapstoornissen (vaak veroorzaakt door angst of trauma)

- Gedragsproblemen (zoals woede-uitbarstingen of teruggetrokkenheid)

- Posttraumatische stress (bijvoorbeeld na een ingrijpende gebeurtenis)

 

Ook als een kind problemen heeft die niet meteen te herleiden zijn naar een specifieke gebeurtenis, kan EMDR helpen om onbewust opgeslagen trauma’s of emoties te verwerken die de gedragingen beïnvloeden.

​

​Vergoeding

​​

EMDR wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekeraar.

 

ControlNow heeft wel een contract met de volgende 14 gemeenten:

Borne, Hengelo, Enschede, Almelo, Dinkelland, Oldenzaal, Hof van Twente, Haaksbergen, Hellendoorn, Losser, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden. 

Mocht u in één van deze gemeenten wonen, dan kunt u wellicht de kosten vergoed krijgen. Dit kan als u al bekend bent bij een jeugdconsulent van de gemeente of via een verwijzing van de huisarts. Voor meer informatie, vraag uw therapeut. 

Kind kijkt naar computer
bottom of page